Tomtom XL updateHeb je een Tomtom XL navigatiesysteem en wil je deze updaten? Dat kan heel gemakkelijk met de software van Tomtom HOME.

Hoe kan ik mijn Tomtom XL updaten?

Om je Tomtom navigatiesysteem via Tomtom HOME te kunnen updaten moet je de onderstaande stappen volgen.

Om de onderstaande stappen te kunnen volgen moet je de Tomtom HOME software op je computer geïnstalleerd hebben. Heb je dit nog niet? Dan kun je Tomtom HOME hier downloaden en vervolgens op je computer installeren zodat je de onderstaande stappen kunt volgen. Weet je niet hoe je de software moet installeren op je computer of laptop? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Tomtom XL update in 4 stappen

1. Tomtom aansluiten op computer
Zorg dat je computer aan staat en sluit je Tomtom XL navigatiesysteem aan via de bijgeleverde USB-kabel.

2. Tomtom HOME 
Als het goed is opent je computer automatisch Tomtom HOME nadat je jouw navigatiesysteem hebt aangesloten op de computer. Als dit niet het geval is, kun je Tomtom HOME handmatig openen door op het pictogram van Tomtom HOME te klikken.

3. Zoek naar updates voor Tomtom XL navigatiesysteem
Klik op de knop ‘zoek naar updates’. Tomtom HOME gaat zoeken naar eventuele beschikbare updates voor je Tomtom XL navigatiesysteem.

4. Geen update of update gevonden?
Als er geen update beschikbaar is voor je Tomtom XL navigatiesysteem, kun je deze direct afkoppelen van je computer.

Is er wel een update gevonden? Klik dan op de knop ‘Download updates’. Tomtom HOME download automatisch de update en verwerkt deze op je Tomtom XL navigatiesysteem.

Klaar! Je Tomtom XL is geüpdatet! 
Je krijgt als Tomtom HOME klaar is met het bijwerken van de software van je Tomtom XL navigatiesysteem een melding van Tomtom HOME dat je navigatiesysteem is bijgewerkt. Je kunt deze nu van de computer koppelen.

 46 gedachtes over “Tomtom XL update”

 1. Sinds enkele jaren in bezit van tom tom xl. op de doos stond netjes lifetime maps met de noot registreren voor 30 juni 2015, dit netjes gedaan en bevestging van tomtom gekregen. echter is het nooit gelukt om te updaten, geeft wel een kaart aan, maar tijdens het update proces breekt hij af vanwege een fout (niet nader gespecificeerd). Zelfs een eenvoudige back-up maken van de mappen lukt niet (zegt dan kan geen zip bestand maken). meerdere laptops geprobeerd en meerdere keren tom tom home opnieuw er op gezet. uren bezig geweest met geen resultaat. Tom Tom nog suggesties??, want ik weet het niet meer en vind dit wel erg jammer…

  1. Beste Bas, een update Tomtom XL kan pas nadat je bent ingelogd op tomtomhome. Heb je daar rekening mee gehouden? Of mogelijk is de geheugenkaart vol.

 2. Ik heb een tomtom xl iq routes edition en eigenlijk nooit een update gedaan…… echter nu is de wereld nogal veranderd dus vaak klopt de werkelijkheid niet meer met de tomtom. Kan ik de oude tomtom nog updaten of moet ik een kaart kopen of hoe werkt het?

  Grt

 3. Beste,

  Ik wil graag de nieuwe flitsers erop, maar die updates worden niet weergeven. Voor zover ik weet is dit een jaar geleden geupdate.. Dus dan zou er nu wel een update moeten zijn. Of moet ik de updates komen via de site alvorens ik deze te zien krijg?

  Kan ik ook ergens checken wanneer ik voor het laatst een bepaald bestand heb geupdate?

  Met vriendelijke groet,

  Ahmed

 4. TomTom One XL is niet meer te updaten, is een te oud apparaat? Jammer, was zeer tevreden over de XL, en een Rider 450 vind ik toch echt te duur, heb voor de motor een Rider5, en voor de auto gebruikte ik de XL.

 5. Update je XL Live niet meer, Ik heb West-Europa gekocht. Dit zijn nu 3 kaarten geworden dus je moet altijd een laptop meenemen zodat je deze kaarten ook kunt wisselen als je aan het reizen bent. Ik wil komende week naar noord Frankrijk maar wil via Duitsland rijden, deze landen zitten niet in dezelfde kaart dus nu heb ik een laptop nodig om van kaart te kunnen wisselen. Als je net als ik geen laptop meeneemt op vakantie kun je deze update dus beter niet kopen.

  En aangezien de roaming kosten in Europa zijn komen te vervallen ga ik dus gewoon mijn telefoon gebruiken en de tomtom kan mooi thuis blijven dankzij deze waardeloze update.

  Geld weggegooid dus.

  1. Hi Ron, nog niet eerder dit gezien bij Update Tomtom XL Live. Dat is zeker geen vooruitgang dan in de Tomtom XL Live West Europa. Past niet alles ineens op je tomtom?

 6. Sinds een paar dagen heb ik een TT One XL, zat ingebouwd in een auto die we hebben gekocht.
  Heb geen informatie en weet geen historie van het apparaat maar heb een update uitgevoerd.
  Tot zover nog geen probleem, ook nog niet echt gebruikt.
  Nu wil ik mijn gsm, Galaxy S4(mini), koppelen via Bluetooth maar dat wil niet lukken.
  Tijdens het koppelen krijg ik een aantal opmerkingen:
  Handsfree Gateway, Sim Access Server, Email Message Access heel snel in beeld.
  (OBEX Phonebook Access Server-voor een Galaxy S4 mini).
  En vervolgens een scherm waar de melding dat ‘de vereiste functies konden voor deze telefoon niet worden gevonden’.
  Ook zag ik ‘even’ dat er 5% ‘bezig van het controleren telefoonfuncties’ en verder ging die niet.

 7. Ik heb ’n Tom Tom GO 410, werkt perfect, ook het updaten geen enkel probleem, prima apparaat duidelijk en goed verstaanbaar. Heb ook ’n vaste navigatie van Skoda /VW in de auto dat bij de aanschaf van ’n nieuwe auto al jaren achter loopt en waar voor updaten Scoda/VW dan 200 euro moet hebben en dan loop je nog jaren achter. Nee, geef mij de losse Tom Tom maar dat werkt prima en heeft de nieuwste kaarten en die van mij gebruik ik in heel de wereld, nooit nog iets anders. Prima tevreden en dat mag dan ook gezegd worden.

 8. Iedereen zit nu toch al heel eenvoudig op ziijn /haar Telefoon met navigatie? Tom tom is wel makkelijk in het buitenland vooral in Frankrijk met al die flitskastjes ?Ver van te voren al een waarschuwing!
  Gr. Giovanni

 9. Klaas,
  Heb al jaren een tomtom xl 30 serie N14644 werkte altijd prima , tot ik hem probeerde te updaten.
  Ik mis nu mijn kaart, hij geeft aan ‘GEEN KAART AANWEZIG’ na een error bij het updaten.
  WAT NU.

 10. Ik begrijp er werkelijk niets van. Ik heb een tomtom xl die ik wil updaten omdat er bepaalde wegen niet opstaan. Tomtom zegt dat het is geüpdate maar vervolgens staan deze wegen er niet in.

  1. Beste Foekje, het kan natuurlijk zijn dat de kaart Tomtom XL nog niet is aangepast.
   Dus jouw tomtomxl heeft waarschijnlijk wel de laatste versie, maar die bevat niet de meest recente wegen.
   Er wordt continue aan de tomtom kaart gewerkt dus misschien in een volgende update.

 11. Ik heb Tomtom XL2. Heb zojuist laatste gratis update uitgevoerd. Echter: de rotonde bij het Verlaat (Opmeer richting Schagen) kent hij nog steeds niet. Dit terwijl die rotonde er toch al jaren ligt.
  Ook de nieuwe situatie bij de Coentunnel en de A5 richting Schiphol kent hij niet.
  Doen wij iets fout?

  1. Als er geen updates meer beschikbaar zijn zal de situatie dan helaas nog niet zijn verwerkt in de kaarten. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn dan gebeuren en in een latere update beschikbaar komen.

 12. Jammer genoeg worden bepaalde kaartupdates niet doorgevoerd.

  Als je vanaf de A1 afslag Hengelo Noord richting wijk Groot Driene rijdt dan geven ook de nieuwste kaarten altijd een afslag te vroeg vanaf de Oldenzaalse straat aan. Daardoor kom je op een afgesloten binnenweg.

  Zou de kaart een afslag later bij de verkeerslichten de Jozef Heydenlaan in laangeven dan kom je via de hoofdroute de wijk Groot Driene binnen

 13. Schaamt Tom Tom zich niet een beetje met deze negatieve informatie?
  Ik zou mij wel bedenken bij het kopen van een nieuw apparaat.
  Rond uit slordige omgang kassa is hier toch ook al eens mee bezig geweest
  Op de T.v. Is er echt niets aan veranderd?
  Met vriendelijke groet een lezer van het leed.

  1. Beste heer mevrouw Hartog, overal waar mensen werken worden fouten gemaakt. We proberen elkaar te helpen om zaken op te lossen of te verbeteren. Open communicatie laat ook minder leuke berichten zien, maar er zijn veel grotere groepen tevreden gebruikers.

 14. Tomtom home XXL update wordt telkens afgebroken met de info runscript niet gemarkeerd
  de wizard opnieuw geinstalleerd, XXL gereset , suggestie?

 15. Mijn schoonvader is overleden en nu wil ik zijn tomtom met levenslange updates bijwerken maar omdat er 90 dagen geen elektronisch contact is geweest kan dit niet meer. Hoe kan ik toch updaten?

 16. Ik heb een TomTom XL uit 2008. Al jarenlang doe ik deze middels een betaald abonnement updaten.
  Sinds ik recentelijk ben “overgestapt “van W8 naar W 8.1 Lukt het updaten niet meer.
  TomTom maakt verbinding met computer en laat dan in verkenner de inhoud zien wat er op de TOM TOM nu staat. De melding dat er een nieuwe update is heb ik al tig keer gedownload , maar dat biedt ook geen soelaas. Wat kan ik nog doen om mijn TT wel correct te updaten?
  Wie weet de oplossing.

 17. TomTom gedownload en geïnstalleerd. Daarna aangesloten, vervolgens opgestart.
  TomTom home start vanzelf op en wil gaan updaten. Dit lijkt goed te gaan, maar het gaat helemaal fout: aan het eind van de download staat er bij alle items: “niet gestart wegens eerdere fouten”.

  Na netjes afkoppelen staat de TomTom ook vast (rode kruis blijft zichtbaar). Moet dan elke keer worden gereset. Hoe kan ik nu wel een update uitvoeren ?

   1. Wil net mijn tomtom Xl updaten maar de computer geeft tijdens backup maken al een foutmelding.
    En mijn navigatie loopt vast, staat nog steeds een rood kruis door stekker op afbeeldiing navigatie. Ondanks dat ik het losgekoppeld heb.

    Wat doe ik verkeerd? Hoe kan dit? help?

     1. Admin:

      Heb idem hetzelfde probleem. Systeem geeft volgende aan: aan het eind van de download staat er bij alle items: “niet gestart wegens eerdere fouten”.

      Na netjes afkoppelen staat de TomTom ook vast (rode kruis blijft zichtbaar). Moet dan elke keer worden gereset.

      Probleem is eerder ook gemeld:
      F. Westink
      19 januari 2016 om 20:23

     2. Kun je je tomtom download ook per onderdeel selecteren? Mogelijk dat je per onderdeel kunt zien wat er wel en niet werkt.

  1. Ik heb het zelfde wat hier omschreven wordt bij deze topic.
   Wil update doen maar tijdens maken van backup geeft hij de foutmeldingen als hier omschreven.
   En als je iets van je tomtom naar de computer wil verplaatsen is het het zelfde. Fout is dan kan Zip file niet opslaan. En elke keer als er een foutmelding is en je kijkt bij je geheugen is er 0b vrij, terwijl er daarvoor 1.7GB vrij was.
   Van alles geprobeerd maar elke keer als je iets wil updaten of verwijderen geeft home een foutmelding en de XL slaat vast. Na resetten is alles weer zoals het was.
   Lijkt mij een software fout.

 18. Waarom moet ik 59eu betalen voor 1 update of 69eu voor 4 updates voor maar 1 jaar, als je voor 179eu een splinternieuwe Tomtom GO kan kopen met Life time kaart udpates!? Mijn TomTom werkt nog uitstekend, maar hierdoor wordt ik eignlijk gepushed om een compleet nieuw apparaat te kopen! Wat een milieu verontreinigign is dit!

 19. LS,

  ik heb een update uitgevoerd voor de Benelux. Ik beschikte over het kaartmateriaal midden Europa.
  Dit is nu compleet van mijn XL-TomTom verdwenen.
  Hoe herstel ik dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.