Tomtom helpdesk contact opnemenAls je problemen ondervindt met je Tomtom navigatiesysteem, is het misschien verstandig om contact op te nemen met de Tomtom helpdesk.

Je kunt op verschillende manieren contact opnemen met de Tomtom helpdesk. Je kunt de helpdesk bellen, mailen en aanspreken via een wereldwijd forum van Tomtom.

Forum

Via het wereldwijde forum van Tomtom sta je in contact met andere consumenten en de helpdesk van Tomtom. Het is erg handig om eerst een kijkje te nemen op het forum van Tomtom om te kijken of jouw vraag of probleem al een keer behandeld is, dit scheelt een hoop tijd. Het nadeel is alleen dat het gehele forum van Tomtom in het Engels is.

Bezoek het Tomtom Forum

FAQ

Tomtom heeft in de afgelopen jaren heel veel vragen ontvangen van consumenten. De meest gestelde vragen heeft Tomtom geplaatst op de FAQ pagina op de website.

Tomtom heeft bij de meest gestelde vragen ook het passende antwoord geplaatst. Dus als je binnen de juiste categorie zoekt op de FAQ pagina, vind je hoogstwaarschijnlijk jouw vraag en het antwoord daarop.

Tomtom FAQ

Mailen

Staat je vraag niet op het forum en de FAQ pagina van Tomtom? Dan kun je overwegen om persoonlijk contact op te nemen met de Tomtom Helpdesk.

Als je de Tomtom helpdesk gaat mailen, moet je er rekening mee houden dat het enkele werkdagen kan duren voordat je een mail terugkrijgt van de Tomtom Helpdesk.

Contact opnemen met Tomtom

Tomtom helpdesk bellen

Als je vraag niet op het forum staat en je wilt direct persoonlijk contact, is het een optie om te bellen naar de Tomtom helpdesk. Je krijgt dan direct iemand van de support afdeling aan de telefoon waar je jouw vraag of opmerking aan kwijt kunt. Wij hebben hier goede ervaringen mee.

Contact opnemen met Tomtom


77 gedachtes over “Tomtom helpdesk contact opnemen”

 1. Heb een GO 5200 en bij de laatste update ging het helemaal mis.
  Via WiFi moet ik updaten en bij het 4x downloaden van een bestand moet ik iedere keer eerst een kaart toevoegen. Daarna geeft mijn TomTom: “Er is iets misgegaan, probeer het opnieuw”.
  Probeer nu in contact te komen met TOMTOM, maar helaas kan geen enkele email of telefoonnummer vinden.
  Hoe kan ik een support ticket aanmaken en op welke pagina ?

 2. Ik nog even ik heb een tom tom navigatietoeset waar ik tegen spreek ik zeg wel steeds meld flitser maar hoe zet je dat om in vaste flitspaal want zegt wel mobiele flitser maar morgen moet ik die terug opnieuw melden

 3. Tom Tom Go 6200 kaartupdates en flitsermeldingen
  Ik heb verschillende updates gedaan via de kaart er zijn hier 5 flitspalen toegevoegd en ook snelheidsbeperkingen zone 30 uitgebreid en de werken op de leenhaagstraat in budingen die na een jaar nog niet aangeduid staan want die weg is aan beide richtingen afgesloten zone 30 uitgebreid van Zoutleeuw tot na het school sint-truidensestraat gebruik gemaakt via https://www.tomtom.com/mapshare/tools/#

 4. zwolle, 18092017

  T.a.v. de directie. KLACHT!!! In maart 2017 maar liefst € 52,00 betaald voor mijn update (Tomtom start 20/25). Echter direct na opstarten ontvang ik een melding ” u heeft een verorderd update van 3 maanden of langer. Nu staat er bij opstarten el u heeft een verouderd systeem van 13 maanden. Twee keer gemeld en het antwoord is: “nee hoor, u heeft de aller nieuwste update van 2017 ontvangen en hiervoor betaald, etc. Echter vanaf de nw update, geeft de Tomtom steeds een verkeerde richting. Bij snelste route, stuur deze mij telkens van de snelweg af en wil binnendoor. Bij intikken kortste route, andersom. Voordien werkte deze oude versie van begin 2016 perfect en koos de TT veelal bij de snelste route altijd via de snelweg. Mijn andere TT XXL (software 2014) doet het wel prima, bij instellen snelste, etc Al met al zonde van mijn GELD. Vandaag proberen te bellen (een ramp 14 en 9 minuten wachttijd, weer EXTRA kosten, etc

  1. Ik heb inmiddels vier (tomtom navigatie apparaten gekocht). De laatste in november 2016 inclusief longlife update. Ook heb ik voor één jaar een flitserupdate gekocht. Maar blijkbaar kan de hoofdcomputer van Tomtom dit getal niet aan want meer dan eens krijg ik via de update een melding dat ik een nieuwe kaartupdate moet kopen en zie ik alleen een zwart scherm op mijn navigatie. Blijkbaar gebaseerd op de oude Tomtom navigatie-apparaat die ik voorheen (15 jaar geleden) gekocht heb. Recentelijk kwam ik er achter dat ook mijn flitserupdate door Tomtom was uitgeschakeld, en dat nota bene terwijl ik voor 3 maanden na aankoop gratis een flitserabonnement heb, en daarna voor 12 maanden een flitserupdate heb gekocht. Ik heb proberen Tomtom te bellen, maar na een paar minuten wordt de verbinding eenzijdig door Tomtom verbroken. Als ik daarna weer probeer te bellen is de wachttijd plotseling 15 minuten. Kortom, een Tomtom navigatie is goed, maar de service van Tomtom is ronduit HEEL SLECHT !!

 5. Ik heb net voor mijn tomtom xl een update gekocht voor westeuropa.
  Nu moet ik kiezen welke kaartgebied ik wil. Nu moet ik spanje en portugal erbij hebben dus moet ik kiezen voor Europa – zuidelijke zone. Maar hoe plan ik nu in vredesnaam een route vanuit Nederland?? Nederland & Belgie staat niet in deze kaartgebied.

  1. Ik heb een vraag over de verstrekking van updates van mijn kaart, geldig voor 1 1/2 jaar. Maar kan die vraag nergens kwijt. Als ik een email wil sturen word ik het bos van de Tomtom-community ingestuurd.

 6. Waarom werkt mijn TomTom Start 40 niet op een laptop met Linux?
  Waarom kan ik geen poi’s (camperplaatsen) overzetten naar TomTom Start 40?

  Vriendelijke groet,
  Leny van Lierop

  1. Tomtom ondersteunt geen Linux voor zover ons bekend. Al eerdere softwareproblemen mee gezien.
   Wat bedoel je met de camperplaatsen voor tomtom start 40?

   1. Op de site van Campercontact staan camperplaatsen (poi’s) die overgezet kunnen worden op je TomTom bij Mijn plaatsen. Deze poi’s gedownload maar overzetten op Tomtom Start 40 lukt niet.
    Volgens de handleiding zou dat wel mogelijk moeten zijn.

 7. Ik probeer al sinds 31-5-2017 telefonisch en per mail met Tomtom in contact te komen!
  Niets lukt!
  AUB bel mij! Of stuur mij svp een telefoonnummer waar iemand van TomTom mij persoonlijk te woord kan staan. Ik heb al zo vaak in de wacht gestaan voor meer dan 30 minuten….daarna stopt jullie muziekje en blijft jullie lijn dood. Ik heb iemand van jullie nodig van de Administratie.

  Vriendelijke groet,
  Joanne

  1. Beste Joanne, op dit tomtom forum kunnen we je niet bellen. Misschien beter om een mail naar tomtom te sturen met welke tomtom soort, versie en vraag over de tomtom factuur.

 8. Mijn liver service werkt niet, ik heb een Tomtom, V53 gekocht, nu 7 keer gebruikt, 1x heeft het gewerkt. Ik had nog een abonnement lopen van , live service en bij de V53 zo een levenslange gebruik zitten van live servcie, alle updates gedaan en nog niets, graag uw reactie (per email)

  1. ik heb een Premium Flitsers – 1 jaar + 6 maanden bonus aangekocht maar de status blijft steeds (met bezig)
   hoelang duurt dit ongeveer?

  2. Voor mij geld het zelfde, doet het meestal niet.
   Beetje jammer.
   Lijkt me een groter probleem dan Tom Tom erkend, ze komen met halfbakken oplossingen.
   Verbinding met Bluetooth en live werken niet. (Heel soms wel)

 9. Ik kreeg vandaag (2 juni) een melding van een belangrijke aanpassing in de software, deze heb ik geinstalleerd en vervolgens wordt je dan doorgelinkt naar het tomtom home programma, om de updates binnen te halen!! maar vervolgens blijft het popupje van de belangrijke update in beeld en als je die afsluit verdwijnt het hele programma weer… best irritant!! Ik heb het tomtom programma op mijn mac staan!!

 10. hallo Tom Tom redactie; ik heb een contract bij jullie van een jaar en vier maal per jaar een update wat mij is op gevallen op de A5 naar voor Amsterdam; de weg is altijd goed aan gegeven was het op 15-05-2017 helemaal mis, op de heen weg en terug. In Zeeuws Vlaanderen uit de tunnel naar Terneuzen en Sluiskil ook div malen de weg niet aan gegeven. bij Zevenhuizen ook div wegen die er al div jaren niet meer toegankelijk zijn worden nog aan gegeven om in te rijden, het wordt vervelend.
  Wilt u mij raad geven A.U.B.
  met vriendelijke groet
  P Staal

 11. Dag Tom Tom,
  Wanneer ziet de tomtom eindelijk de A5 naar westpoort? Deze weg bestaat al een aantal jaren en nu ik de nieuwe beneluxkaart heb gedownload, ziet de tomtom hem nog steeds niet . wanneer wordt dit recht gezet?

  1. Hallo Joanne, helaas zat op de laatste Tomtom Beneluxkaart deze update nog niet. We zijn benieuwd of het in de volgende update Tomtom Benelux zal zitten.

 12. Hallo TomTom,

  Vandaag ontving ik onderstaand bericht dat mijn jaarlijkse kaartupdateservice is verlopen:

  Je Kaartupdateservice voor Kaart van Europa is verlopen. Vernieuw nu en ontvang de volgende vier kaartupdates voor slechts € 41.97. Dat is maar liefst 40% korting!

  Je TomTom-gegevens
  Model:
  XL V4 BERGAMO Liv-Xia 2G TTS 64MB

  Jouw kaart:
  Kaart van Europa

  Willen jullie z.s.m. een en ander rechtzetten en mij berichten op mijn mailadres?

  1. Beste heer of mevrouw, deze vragen kunnen niet via dit tomtom-home forum worden verwerkt. U kunt zich het beste melden bij de tomtom klantenservice, of via uw inlog en daar een reactie achterlaten.

 13. Tom tom herkent m’n E-mailadres niet en ook m’n wachtwoord niet. Ik heb m’n oude tomtom one verwijderd op m’n computer. Opnieuw geprobeerd om ’n account aan te maken wat steeds niet lukt. Ik heb nu ’n tomtom start 20 22 gekocht

 14. Als ik in mijn instellingen aangeef bij de routeplanning aangeef dat ik een keuze wil in routes, doet hij dit niet. Bestemmingen voorstellen staat op “aan”.
  Het kan zijn dat ik op de heenweg een andere route krijg voorgeschoteld, dan de terugweg.
  En heb daar verder geen invloed op.
  Hoe kan ik dit verhelpen.

 15. Hallo,ik heb laatst 2de hands een TT xl black gekocht 30 serie
  nu wil ik hem updaten ,maar krijg steeds de melding ,mislukt na eerder foutmeldingen !
  Wat kan ik nog doen ,heb windows 7 en met mijn vorige TT nooit problemen gehad ,maar die is nu helaas te oud om nog te updaten .
  graag uw raad en of advies .
  bij voorbaat dank

 16. Ik heb mijn TomTom Pro 5150 van het werk geupdate. Nu wilde ik dat ook van m’n collega doen. Echter heeft hij hem nog nooit aangemeld gehad en krijg ik de tomtom niet aan zijn account gekoppeld. Nu heb ik per ongeluk de stemmen gewist van die TomTom maar krijg ze er niet meer terug op. Is daar een oplossing voor?

 17. Ik heb toevallig recover op mijn PC ingedrukt terwijl mijn XL-iq via de PC aan het opladen was. Alles kwijt.
  Ik heb geprobeerd om met jullie contact te krijgen: onmogelijk. Graag weer het oorspronkelijke programma. Dit is niet via jullie site< ondanks invoering van de S/N code bereikbaar. Schandalig.

  Jacques Keij

  1. Hallo Jacques, balen dat je Tomtom XL dit probleem heeft. Kun je via tomtom home niet de installatie opnieuw realiseren? Zo niet, je tomtom gegevens bij de hand houden en contact met de helpdesk opnemen.

 18. Kunt u nog een keer het laatste mailtje inz. update ToTom naar mij sturen.
  Ben het het mailtje kwijt geraakt.

  1. Beste heer/mevrouw Jansen, beste kunt u zoeken in uw mailbox. Via het forum zal dit niet gaan. Ook weten we niet welke Tomtom versie u heeft of welke mail u op doelt. Als je met de Tomtom helpdesk contact opneemt zorg dan dat u uw klantgegevens bij de hand heeft. Of log in op uw tomtom home omgeving.

 19. hallo, tomtom laat mij weten dat ik de nieuwste kaart (abonnement) kan downloaden. Echter mijn op tomtom rider pro is te weinig geheugen (375Mb) beschikbaar. kunt u aangeven hoe dit probleem op te lossen?
  m.v.g. Jos

 20. Hoi!

  Ik krijg bij de TomTom Go op mijn Iphone plotseling weer de melding over 75 gratis kms. Maar ik heb ooit de west-europa app aangeschaft en ben in de veronderstelling dat ik daardoor nog recht heb op gratis gebruik van de GO op mijn mobiel. Klopt dat?

  Hartelijke groet,
  Maarten Bleumers

 21. Ik wil graag via TOMTOM Home nieuwe kaarten naar mijn sd kaart overzetten maar krijg steeds een foutmelding dat er een internal error is in The Internet Server. Gateway time-out error code: HTTP 504 url etc etc.

  Andere zaken als ander stemmen, foto’s etc kan ik wel bekijken en eventueel downloaden maar ik zou graag up to date kaarten willen. Kunnen jullie deze situatie aub verhelpen of my anders adviseren??. Het report incident ID: 496162804 is aan jullie gerapporteerd!

  Ik hoor graag van jullie!
  vriendelijke groet,
  Patrick

  1. Hallo Patrick, heb je de melding bij tomtom volledig gemaakt? Dan zou je eventueel bij de telefonische helpdesk verder kunnen informeren.

 22. Beste.
  Ik ben in het bezit van een TomTom 750 live. Nu heb ik voor het 2e jaar geen verbinding in het buitenland ( Duitsland en Oostenrijk) met mijn live abonnement. Ik kreeg nu zowel de heen als de terugreis de melding error 1001. En in Nederland hield ik dezelfde error storing. Er stond dat ik contact met TomTom moest opnemen. Bij deze.
  Ik baal er wel van daar ik nu een aantal keer veel tijd heb moeten doorbrengen in de file, en dat tot 2x toe €49,95 heb betaald voor iets wat niet werkt.
  Hoe krijg ik het live gebeuren weer werkend.

  1. Beste Marco, als het goed is betreft de melding: WAARSCHUWING: Er is een probleem met je simkaart. Neem contact op met de klantenservice van TomTom.
   Als het goed is kunnen zij opnieuw verbinding maken tussen Live Services en je account.
   Dus het beste is telefonisch contact opnemen met de helpdesk.

 23. Hallo ik krijg een mail dat ik een proef abbonnement heb op op tomtom flitsers .
  Ik heb geen proef abbonement aangevraagd , ik wil hier van af want heb helemaal niets aan gevraagd en straks zit ik autm. ergens aan vast

  1. Beste Jan Willem, is dit wel een officiele mail van Tomtom dan? Anders adviseren wij je om daar op te reageren, en niet alleen op dit forum.

  1. Beste heer Tilman, de vraag is of er wel een nieuwe kaart beschikbaar is. Als het goed is kunt u zien of er sprake is van een update. Voor aanvullende kaarten heeft u een (betaald) abonnement nodig.

 24. Ik heb een renault clio grand tour, ik heb zojuist de nieuwe bnelux kaart gedownload.
  Maar als ik de kaart terugplaats, krijg ik de melding dat hij de kaart niet herkent.
  Wat moet ik doen?

 25. Hallo,

  Ik heb een kwestie met onze tomtoms. Ik heb gisteren tomtom 1 geüpdatet en nieuwe kaart geïnstalleerd. Nu was ik van plan om met tomtom 2 hetzelfde te doen en die heb ik zojuist in mijn programma toegevoegd als apparaat. Ik heb een nieuwe kaart gekocht voor tomtom 2, maar de update komt niet tevoorschijn bij tomtom 2. Echter is er wel een kaart update beschikbaar voor tomtom 1 (ter verduidelijking: ik had tomtom 2 aangekoppeld tijdens mijn aankoop). Heb ik nu nogmaals een kaart voor tomtom 1 gekocht? Zo ja, kan ik dit laten verplaatsen als update voor tomtom 2?

  Mvg, Anke

  1. Beste Anke, is buij de aanschaf van de kaart voor tomtom2 niet direct de laatste versie geinstalleerd?
   Dan zou een update niet meer nodig zijn.

 26. TomTom geeft 4 maanden na het gereedkomen van de centrale as ,( 4 baans weg naar Dokkum) deze nog steeds niet weer. Google map deed dit wel na 1 maand
  SLORDiG.

 27. Geachte Tom Tom

  In bezit Tom Tom, probeer al weken een kaart te downlowden / update (Europa)als ik wil betalen ( eerst kon ik goedkoop voor 39,95 een kaart kopen, nu ineens niet meer, maar zelf absoluut niet te laat het systeem werkt niet wat betalen betreft ) ben taxi chauffeur en heb dagelijks de Tom Tom nodig. Moet ineens 70, 00 euro betalen, maar als ik dit probeer kom ik niet verder dan gebruikersnaam betaal instelling(Ing) en mijn codes, daarna niets heb mijn Ing gebeld en hun geven aan dat het bij Tom Tom ligt. Dus als je als klant iets wil binnen halen lukt het betalen niet. Kan er met spoed gereageerd worden?
  TomTom XL IQ Routes

  P.s lees hier veel over dezelfde problemen? !! Zou leuk zijn als ze per direct worden opgelost, mits u natuurlijk klanten laat lopen…

  Mvgr Familie Jansen

 28. Ik heb een Renault Megane uit 2010. Ik besloot Europa te downloaden terwijl Benelux staat geinstalleerd. Nu blijkt dat Europa niet op de geheugenkaart past, hetgeen achteraf op de Renault website staat aangegeven. Is er een mogelijkheid deze aanschaf te annuleren of te wijzigen in een update Benelux? Die vijf eurootjes maken met niet uit ;-). Alvast hartelijk dank!

 29. ik heb via mail een factuur ontvangen terwijl ik niets besteld heb. deze factuur zal dan ook niet betaald worden.
  ik zal alleszins klacht neerleggen bij economische zaken, want u hebt mij al op kosten gejaagd naar onbestaande 078 en andere telefoonnummers

  1. Die is niet van ons afkomstig. Er zijn helaas mensen die via internet en mail anderen proberen op te lichten. Mogelijk probeert iemand dat bij u met een TOMTOM factuur. Uiteraard is dat vervelend.

 30. Ik probeer voor mijn TomTom One 2nd Edition een kaartupdate te kopen. Zowel via TomTom HOME als via verschillende web browsers loop ik vast in het bestelproces met nietszeggende foutmeldingen. Als ik op een telefoonnummer zoek krijg ik een Belgisch servicenummer dat ik niet kan bellen.
  1. Omdat mijn One verouderd is stuurt jullie website me het bos in. Jullie verkopen er echter nog wel kaartupdates voor. Zorg dan ook dat ik problemen op de website kan melden (deze link heb ik via G$$gle gevonden.
  2. Hoe kom ik nu aan die kaartupdate?

  1. Aan J.Koffeman,

   Hallo meneer wij hebben het zelfde probleem en proberen idd van af het zelfde moment als u onze kaart te kopen, heb de Ing gevraagd hoe het zo kan lopen, blijkt tóch echt bij TomTom te zitten, maar contact leggen is zoals u terecht opmerkt zéér lastig, klant vriendelijk is het niet,,erg jammer, hier hebben wij de Tom Tom dagelijks nodig, en het gaat er op neer komen dat we bij niet het probleem oplossen verplicht aan nieuw vast zitten, dat gaat dan iets worden zonder uploaden,,want hierin hebben wij geen zin meer, we deden dit al jaren,,en vooral de laatste 2 jaar veel gedoe..mocht u intussen een oplossing hebben houden wij ons aanbevollen mahejansen@hotmail.com met vriendelijke groet fam. H.Jansen

 31. IK heb een samsung note 3 en kan deze via de BLEUTOOTH niet gekoppeld aan met mijn VIA 130 tom tom.
  Volgens Ritel winkel zou het liggen aan het verouderde bleu tooth systeem van tom tom ?
  Wie kan mij helpen.

  met vriendeloijke groet

  Harry Viel

 32. Beste Tom Tom,
  via mijn e-mail heb ik bericht gekregen dat ik mijn nieuwe TomTom kan gaan upgraden. wanneer ik mijn navigatie aan mijn pc koppelt en ik het opgrade proces via de website van tomtom start kom ik tijdens dit proces de volgende tekst tegen: Er is een fout opgetreden bij het toepassen van transfroms. Controleer of de opgegeven transformpaden geldig zijn. Wat zou dit kunnen betekenen en hoe zou ik dan toch verder kunnen downloaden. met vriendelijke groet, Twan Desmares

 33. Goedemiddag,

  Ik heb vrij recent, in december, de kaart gekocht voor Madeira, eilanden in de Atlantische Oceaan, v9.60

  Ik wil u even meedelen dat deze kaart niet bruikbaar is. Tom Tom herkend de wegen niet en geeft constant verkeerde commando’s.
  Afslaan naar wegen die er helemaal niet zijn, of halverwege een tunnel afslaan.
  Het is een kaart die eigenlijk niet verkocht mag worden.
  Op het eiland is dit bekend bij de auto-verhuur bedrijven. De GPS van Garmin voldoet wel.

  Dus mijn advies is, of stoppen met deze kaart te verkopen of de kaart aanpassen, maar dat laatste zal wel niet interessant zijn, want hoeveel keer zal deze kaart verkocht worden?
  Nu is het weggegooid geld geweest.

  Ik zou het op prijs stellen als ik een reactie krijg.

  Met vriendelijke groetenRobert

 34. Goedemiddag,

  Hierbij de volgende vraag; is het mogelijk om het geheugen van de TOMTOM XL 330 uit te breiden met bijvoorbeeld een sd kaartje? En hoe kan dit geïnstalleerd worden.

  Bij voorbaat dank voor de moeite.

  Met vriendelijke groet,

  Justus Hoekstra.

 35. hoe ken ik bij jullie een klacht indienen. contact opnemen. heb bij jullie een koffertje gekocht.,om alles van onze navigatie erin te doen. nu is het handvat al kapot. jullie hadden mij deze aanbieding gestuurd. via mail. maar ken onder geen enkele voorwaarden met jullie in contact komen.grt. Cynthia

 36. Ik zou wel wat informatie willen hebben over TomTom op mijn iPad mini.
  Bijvoorbeeld wat zijn de kosten
  Hoelang is de app geldig na eerste aankoop
  Hoe vaak kan ik de kaart uploaden gratis na eerste aankoop
  En als ik na de eerst aankoop niet meer iets betaald Holland blijft de kaart op mijn iPad staan.

 37. Vrijdag 31 juli heb ik een update voor de kaart Europa besteld en betaald. Deze staat in ‘Mijn bestellingen’ aangegeven met ‘INPROCESS , Payment in Process’. Wanneeer wordt deze betaalde opdracht verwerkt? Ik wil namelijk met ingang van maandag over de kaart kunnen beschikken. Gaat dit niet lukken, dan wil mijn opdracht cancelen en het geld geretourneerd krijgen.

  Met vriendelijke groet,

  H. Swart

  1. Beste H. Swart,

   Vervelend het het aanschaffen van een nieuwe kaart niet naar wens verloopt.
   Onze website is echter niet gelieerd aan het bedrijf ‘TomTom’.
   Hierdoor kunnen we je niet verder helpen met het bovenstaande probleem.

   Wellicht dat het verstandig is om contact op te nemen met de klantenservice van TomTom.

   Succes!

 38. goedenavond ik ben mijn wachtwoord vergeten en heb net live service gekocht net als vorig jaar moet hem installeren en ben mijn wachtwoord kwijt
  nu is het probleem ik kan nergens in komen bij U
  ALLES GEEFT HIJ ERROR
  Wat moet ik nu doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.